Nikola Živanović, Carnina Galli, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2014. 

Nikola Živanović je nosilac simultane obnove odeljenih pesničkih tradicija, usled čega se i njegov autorski rukopis pokazuje kao sticaj heterogenih, pa i protivrečnih stremljenja. Osim ranijeg znalačkog rukovanja kako slobodnim stihom tako i tradicionalnim pesničkim oblicima, kao i već ispoljene potrebe za konfrontacijom banalnih prizora s velikim pesničkim temama – u nagrađenoj knjizi Carmina Galli pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina.

Eliotovski početak zbirke Carmina Galli ne nagoveštava samo određeno shvatanje literarne baštine, već i opredeljenje autora za ono nekanonsko i apokrifno u njoj. Živanović je nastavljač evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po „estetici ružnog", po „okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem". Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva, tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva.

                 Izjava žirija nagrade "Branko Miljković"


Nikola Živanović, Astapovo, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2009.

Astapovo je zbirka pesama retke čistote, neposrednosti izraza i sigurnosti postupka. Uza sav artizam i svu čar igre, te pesme dolaze iz života, što bi između ostalog značilo da nisu poklonjene nego su plaćene. U njima nailazimo na obrise jednog svojevrsnog portreta umetnika u mladosti, ali i čitavu jednu nepotrošenu osećajnost čije vreme, izgleda, upravio nastupa.

                                                               Borislav Radović

Predstavljamo novu knjigu pesama jednog od naših najboljih mladih pesnika. Astapovo je na neki način izbor iz Živanovićeve poezije nastale proteklih deset godina pa je tematski raspon pesama dosta širok. Preovlađuje pesnikovo lucidno oblikovanje sveta intime i svakodnevice velikog grada, kao i promišljanje poetičkih pitanja i nasleđa moderne poezije. Nekoliko pesama s kraja zbirke, koje su grupisane oko naslovne pesme o Tolstojevoj smrti, uredsređene su na temeljne egzistencijalne probleme.

                                                                 Goran Lazičić

Nikola Živanović, Narcisove ljubavne pesme, izdanje autora, Kragujevac, 1999.

Narcisove ljubavne pesme .pdf Narcisove ljubavne pesme .pdf
Size : 352.427 Kb
Type : pdf

 Malo je koji pesnik domaće književnosti u svojim prvim knjigama pokazao toliko darovitosti, senzibiliteta, ukusa, ali i izgrađenosti, ostvarenosti i književne obrazovanosti istovremeno. Otuda s pravom polažemo nade u budućnost Živanovićevog književnog dela.

                                                                 Saša Milenić

Nikola Živanović i Aleksandar Šaranac, Aleja časovnika, Pogledi, Kragujevac, 1998.

 Nikola Živanović je "klasičan pesnik". Njegov stih je čvrst a reči organizovane u disciplinovan potiljak. On im ne doyvoljava rasipanje i neprestano traži stav "mirno". Zbog toga je njegov stih, katkad "umoran", kao da bi sa radošću, samo da sme, zatražio "voljno". Ali takvi trenuci nisu presudni. Presudna je Živanovićeva "volja za formu, kojoj on najčešće pridaje uzbudljiv i lepo organizovan misaon sadžaj. U sonetima sa kraćom formom Živanović pokazuje ne malo umeće, a trosložne rime predstavljaju ga kao pesnika koji ne samo da išćitava savremenu literaturu, već ume sa njom na odgovarajući način da se nosi.  U dužim oblicima, Živanović pokazuje izvesne onirične uvide uz ambiciju da opeva zagrobni svet.

                                       Vladimir Jagličić

Make a free website with Yola