Halgrimur Helgason

Priručnik plaćenog ubice za čišćenje kuće

Preveo Nikola Živanović

Dereta, 2017.Tomislav Bokšić, poznatiji kao Toksik u njujorškim kriminalnim krugovima, sada je u ozbiljnom problemu. Ovaj plaćeni ubica, ponosan na svoje veštine (metak po osobi), kao i na odnos prema mušterijama (jedva da osete), slučajno je ubio FBI agenta. Prerušen u poznatog teleevanđelistu, beži na Island dok se malko ne smire strasti. Bez mogućnosti za beg sa ostrva koje oskudeva u prodavnicama oružja, u zemlji koja ne poznaje tradiciju plaćenika, Toksik je osuđen da preispita svoj dotadašnji život i pokuša da ponovo u sebi pronađe humanost, trudeći se da ne ostavi previše leševa na tom putu.

Salve crnog humora iz Halgrimurovog pera, sarkazam, ironija, zamena identiteta i kulturološki šokovi čine ovu tarantinovsku priču nezaboravnom. 

Džejms Džojs

Sabrane pesme

Preveo Nikola Živanović

Mali vrt, 2015.

Dve Džojsove zbirke poezije Kamerna Muzika (1907) i Poems Penyeach (1927) sa pogovorom i komentarima Nikole Živanovića.


 Antologija imažističke poezije, priredio i preveo Nikola Živanović, temat u časopisu Gradina, maj-jun 2009.  

Antologija imažističke poezije.pdf Antologija imažističke poezije.pdf
Size : 460.424 Kb
Type : pdf

Antologija imažističe poezije sadrži rane pesme i poetičke stavove nekih od najuticajnijih pesnika modernizma. Ova knjiga predstavlja jedno od jezgara iz kojeg je rođena moderna poezija. Među ostalima, ovde se nalaze i pesme Ezre Paunda, Hilde Dulitl, Džejmsa Džojsa, Vilijema Karlosa Vilijamsa.

Hugo fon Hofmanstal, Balada o životu (izabrane pesme), preveli Nikola Živković, Nikola Živanović i Vladimir Jagličić Kragujevac, 2000. 

Hofmanstala smo Jagličić i ja prevodili po Živkovićevim prevodima. Ne ponosim se što sam tako radio, ali na kraju nije ispalo toliko strašno. 

Make a Free Website with Yola.