Nikola Živanvić, Pesme i poeme, Koraci, Kragujevac, 2019.

Samo onaj ko ne mari za poeziju života može da odoli pesništvu Nikole Živanovića.

Ne čitajte ga, jer će vam oduzeti dah.

Kaže da voli definicije, a ja volim misteriju. Srećom, njegove pesme su bez oštrih crta, opijajuće, s nagoveštajima koji obećavaju obilje životnih tajni. Njegove pesme su blesak koji moćno združuje tamu i svetlost. Zato će mi ova knjiga biti bliska dovek. Pokajaće se svako ko mi se ne pridruži u njenom čitanju. Pesnika baš i ne moramo osećati kao srodnika, ali njegove pesme, rođene u pravom obliku i s pravom merom, pa mi se čini da ih je sama priroda stvorila, gotovo je nemoguće ne voleti. Kao igla su za tetoviranje. Ubadaju nas i ostavljaju zagonetni trag na našoj koži. Uče nas zašto u Srbiji vredi pisati pesme. Otkrivaju našu golotinju. Zato će one i trajati u okrilju srpskog pesništva.

                                            Jovica Aćin

Nikola Živanović, 22, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2019.

Никола Живановић - 22.pdf Никола Живановић - 22.pdf
Size : 210.968 Kb
Type : pdf

Nove pesme Nikoline, razgrnule su samu suštinu srpskog pesništva, pokazujući mi gde je bio MIljković, gde Mija Pavlović, čak Dučić. Jer njegovo pesničko mlivo najtačnije nastavlja najskupoceniju nit koja se u ovog ludog naroda, i uprkos tome ludilu protezala i protegla, kako vidim, do danas. Nije li "Nalog" onaj herojkski marš iz "Pozdrava komuni", pa i dalje, sve do Majakovskog. Mali ciklus "Dani" mogao je napisati samo krvni naslednik Miljkovićev, možda Disov. Sve što od ovog svetog utopljenika našeg pesništva, do onog drugog, koji pao je na beogradskoj ulici, Radovića, sve što sam imao s njima i kod njih, imam danas u Nikole Živanovića, čiju pesmaricu dočekujem sa ushićenjem.

                                    Bora Ćosoć

 Nikola Živanović, Carnina Galli, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2014. 

Nikola Živanović je nosilac simultane obnove odeljenih pesničkih tradicija, usled čega se i njegov autorski rukopis pokazuje kao sticaj heterogenih, pa i protivrečnih stremljenja. Osim ranijeg znalačkog rukovanja kako slobodnim stihom tako i tradicionalnim pesničkim oblicima, kao i već ispoljene potrebe za konfrontacijom banalnih prizora s velikim pesničkim temama – u nagrađenoj knjizi Carmina Galli pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina.

Eliotovski početak zbirke Carmina Galli ne nagoveštava samo određeno shvatanje literarne baštine, već i opredeljenje autora za ono nekanonsko i apokrifno u njoj. Živanović je nastavljač evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po „estetici ružnog", po „okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem". Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva, tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva.

                 Izjava žirija nagrade "Branko Miljković"


Nikola Živanović, Astapovo, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2009.

Astapovo je zbirka pesama retke čistote, neposrednosti izraza i sigurnosti postupka. Uza sav artizam i svu čar igre, te pesme dolaze iz života, što bi između ostalog značilo da nisu poklonjene nego su plaćene. U njima nailazimo na obrise jednog svojevrsnog portreta umetnika u mladosti, ali i čitavu jednu nepotrošenu osećajnost čije vreme, izgleda, upravio nastupa.

                                                               Borislav Radović

Predstavljamo novu knjigu pesama jednog od naših najboljih mladih pesnika. Astapovo je na neki način izbor iz Živanovićeve poezije nastale proteklih deset godina pa je tematski raspon pesama dosta širok. Preovlađuje pesnikovo lucidno oblikovanje sveta intime i svakodnevice velikog grada, kao i promišljanje poetičkih pitanja i nasleđa moderne poezije. Nekoliko pesama s kraja zbirke, koje su grupisane oko naslovne pesme o Tolstojevoj smrti, uredsređene su na temeljne egzistencijalne probleme.

                                                                 Goran Lazičić

Nikola Živanović, Narcisove ljubavne pesme, izdanje autora, Kragujevac, 1999.

Narcisove ljubavne pesme .pdf Narcisove ljubavne pesme .pdf
Size : 352.427 Kb
Type : pdf

 Malo je koji pesnik domaće književnosti u svojim prvim knjigama pokazao toliko darovitosti, senzibiliteta, ukusa, ali i izgrađenosti, ostvarenosti i književne obrazovanosti istovremeno. Otuda s pravom polažemo nade u budućnost Živanovićevog književnog dela.

                                                                 Saša Milenić

Nikola Živanović i Aleksandar Šaranac, Aleja časovnika, Pogledi, Kragujevac, 1998.

 Nikola Živanović je "klasičan pesnik". Njegov stih je čvrst a reči organizovane u disciplinovan potiljak. On im ne doyvoljava rasipanje i neprestano traži stav "mirno". Zbog toga je njegov stih, katkad "umoran", kao da bi sa radošću, samo da sme, zatražio "voljno". Ali takvi trenuci nisu presudni. Presudna je Živanovićeva "volja za formu, kojoj on najčešće pridaje uzbudljiv i lepo organizovan misaon sadžaj. U sonetima sa kraćom formom Živanović pokazuje ne malo umeće, a trosložne rime predstavljaju ga kao pesnika koji ne samo da išćitava savremenu literaturu, već ume sa njom na odgovarajući način da se nosi.  U dužim oblicima, Živanović pokazuje izvesne onirične uvide uz ambiciju da opeva zagrobni svet.

                                       Vladimir Jagličić

Make a free website with Yola